RottaNova

Rotterdam, Nederland

RottaNova

In opdracht van Grotemarkt Ontwikkeling en NEOO wordt RottaNova ontwikkeld, een 258 appartementen tellend ensemble, met commerciële plint, honderd autoparkeerplaatsen en 650 fietsparkeervoorzieningen. Het complex is gelegen in het centrum van Rotterdam nabij de Binnenrotte en de Markthal. Kenmerkend voor het project is de grote diversiteit aan woningtypologieën die schuil gaat achter de gevarieerde gevel met vele setbacks en de twee speelse torens.

RottaNova

RottaNova

EENHEID IN DIFFERENTIATIE - De kopgevels van RottaNova worden gekarakteriseerd door een helder en strikt raster. De overgang van de commerciële transparante plint is helder en duidelijk en wordt gedefinieerd door middel van een luifel, die voor de woningen erboven als balkon functioneert. De langsgevels daarentegen, kennen een zachte en geleidelijke overgang van de plint naar de woningen door de setbacks en genuanceerde torenvolumes. Hoewel ook de langsgevel een strikt gevelgrid kent, geeft de verspringing binnen het grid het gebouw een speels karakter. De invulling van de puien wordt hier volledig afgestemd op het gebruik van de woningen, waarbij verticale schuiframen worden toegepast, die in geopende toestand tevens de borstwering vormen.

 

Het gedifferentieerde volume levert een grote diversiteit aan woningtypen en buitenruimtes op. Zo zijn er studio’s van tussen de 45 en 60 m2 en woningen van 60 tot 120 m2, maar ook vijf-kamerappartementen van ca. 160 m2 aanwezig. Buitenruimtes variëren van balkons tot inpandige loggia’s en dakterrassen op de inspringende volumes. Tussen de twee sculpturale torenvolumina bevindt zich op de plint, op een hoogte van 22 meter, een gemeenschappelijke tuin ten behoeve van de studio’s met uitzicht over de stad Rotterdam.

Maquette Rotta Nova

SLIM BOUWSYSTEEM - Hoewel het complex speels oogt en een grote verscheidenheid aan woningtypologieën en buitenruimten kent, wordt het gebouw in essentie gekenmerkt door regelmaat en eenvoud. Het bouwsysteem kent een hoge mate van repetitie, waarbij ook de installatievoorzieningen op een regelmatig grid zijn uitgezet. Dit leidt tot standaardisatie van de installatievoorzieningen, die naar behoefte kunnen worden aangepast en uitgebreid.

 

In verband met de kleine bouwplaats en ten behoeve van het verkorten van de bouwtijd, wordt de gevel volledig opgebouwd uit prefab elementen. De commerciële plint is transparant door het vele glas. De gevels van de woningen worden opgetrokken uit beton met lichtgeel metselwerk, wat refereert aan de kleuren van de nabijgelegen Laurenskerk.

BVO: 40.500 m(258 appartementen, 2420 m2 commerciële ruimte)

STATUS: ontwerpfase

ARCHITECT: Frits van Dongen, Mike Heemrood

PROJECTTEAM: Juul Reusen, Iohanna Eberst, Teun Veelers, Ronald van Vlijmen

OPDRACHTGEVER: Grotemarkt Ontwikkeling en NEOO

ONTWERPTEAM: Zonneveld, Huygen, Cauberg - Huygen, BBA

RENDERS: FLOOER ART