Theater Aan De Parade

Parade 23, Den Bosch

bvo 10.400 m2      

Een theater is een prominent publiek gebouw met allerlei publieke functies. Functies die je niet wilt verstoppen, maar juist zichtbaar wilt maken, zodat ze bijdragen aan de levendigheid en de programmering van de stad. Het theater is dus, zeker op deze unieke en mooie plek aan De Parade, bij voorkeur een open, transparant, communicatief gebouw. Een gebouw dat cultuur op gepaste wijze ‘presenteert’ aan het publiek, dat uitnodigt om binnen te komen, om te komen kijken, te zien, te laten zien en te ontmoeten. Een gebouw dat op een eigen, elegante manier past bij de identiteit van Den Bosch als bourgon­dische, maar vooral ook menselijke, vriendelijke stad.

 

Wat we als eerste oefening voor het nieuwe theater aan De Parade hebben gedaan is het distilleren van de twee meest heikele punten uit het Functioneel Ontwerp en de actuele situatie, om te onderzoeken hoe we ze konden verbeteren:

 

Hoe kunnen we het laden en lossen voor de Grote zaal en de Paradezaal - zoals gepositioneerd in het bestemmingsplan - uit het zicht halen om het theater en haar publieke functies veel beter en mooier te kunnen presenteren aan het plein?

 

Hoe kunnen we de gewenste 1000 zitplaatsen creëren in de Grote Zaal - met perfecte zichtlijnen en zitpositie voor iedereen?

 

De oplossingen hebben we niet alleen gevonden, de combinatie ervan levert ook nog eens een zeer communicatief, transparant theatergebouw op met een prachtige, uitnodigende glazen gevel aan het plein en een veel grotere, prettige en ook meer ‘theatrale’ foyerruimte tussen de twee zalen, vanaf het entreeniveau tot aan het glazen dak. Het gebouw wekt de indruk veel ruimer te zijn dan zijn voorganger maar is feitelijk toch compacter en efficiënter. Het Nieuwe Theater maakt bijvoorbeeld op allerlei plekken meervoudig ruimtegebruik mogelijk, levert uitstekende duurzaamheidsprestaties met een EPC van 0; het is multifunctioneler en beschikt over een zeer goed en praktisch georganiseerde logistiek en ordening van functiegroepen.

 

Het voorliggende ontwerp telt 10.400 m2, een reductie van 1100 m2 t.o.v. het functionele ontwerp. maar met behoud van het netto gevraagde oppervlak. Getallen die mede verwijzen naar de rationalitteit van de fysieke bouwstructuur, integratie van techniek in de wandpakketten (spouw Paradezaal) en een minimaal oppervlak t.b.v. logistiek. Zo hebben we ,waar we maar konden ruimte, esthetische kwaliteit, functionaliteit, werkbaarheid en waarde toegevoegd, aan deze mooie plek in de stad, aan het publiek van het theater. En aan de mensen – artiesten en professionals - die er (dagelijks) werken.

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade