Theater Aan De Parade

Parade 23, Den Bosch

Parade

Het theater aan De Parade in Den Bosch is voor een competitie ontworpen. Het is een gebouw dat op een eigen, elegante manier past bij de identiteit van Den Bosch als bourgondische, maar vooral ook menselijke en vriendelijke stad. Door de uitgekiende logistiek, waarbij het laden en lossen binnen, aan de achterzijde van het gebouw plaatsvindt, wordt het theater een alzijdig en communicerend gebouw. De volledig transparante gevels aan De Parade tonen over de volle lengte van het gebouw wat er binnen gebeurt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er gebouwd, gerepeteerd, gegeten, gedronken en gecreëerd.

 

Voor deze competitie lag er al een functioneel ontwerp. Daarbij blokkeerde de logistiek echter de interactie tussen de publieke ruimten en het plein. Daarnaast paste het programma van eisen (PvE), maar moeizaam in het gebouw. Zo bleken de twee theaterzalen te klein voor het aantal gewenste toeschouwersplaatsen en lieten de zalen maar weinig ruimte over voor publieke ruimten, zoals de foyers en het restaurant.

Parade

schema logistiek

Luchtfoto avond

LOGISTIEK - Dit ontwerp biedt dé oplossing voor de heikele punten van het functioneel ontwerp. Ten grondslag aan deze oplossing ligt het verplaatsen van de expeditie. Deze heeft in het nieuwe ontwerp haar ingang aan de achterzijde van het gebouw, in plaats van aan de voorkant. Vrachtwagens rijden langs het gebouw en steken vervolgens via een steeg aan de achterzijde naar binnen. Daardoor is het mogelijk alle publiekgerelateerde functies, zoals de foyers en het restaurant, aan de gevel te plaatsen. Op deze manier ontstaat er een optimale relatie tussen het theater en het plein.

 

Daarnaast zijn de zalen zeer compact vormgegeven. De grote zaal beschikt over een tweede balkon, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor de tussengelegen foyers. Bovendien zit het publiek door de compactheid van de zalen altijd dicht op het toneel, met optimale zichtlijnen richting het podium. En ook hier wordt in de logistieke opzet slim gebruik gemaakt van optimalisatie van de ruimte. Bij de kleine zaal wordt de vrachtauto met de lift opgetild om te laden en lossen; als de lift weer naar beneden is, vormt het dak van de lift het achtertoneel.

 

Het volume rond de grote zaal is zo ingedeeld, dat alle artiestenverblijven korte loopafstanden naar het toneel hebben. Doordat deze verblijven aan de gevel gelegen zijn, hebben zij optimale daglicht voorziening, waardoor een prettig verblijf in deze ruimten gegarandeerd wordt. De artiestenfoyer sluit aan op de publieke foyer, waardoor er maximale interactie tussen publiek en artiesten mogelijk is.

Parade

Parade

kleine zaal

Parade

Parade

BELEVING - Al deze logistieke oplossingen leveren een zeer communicatief en transparant gebouw op met een uitnodigende glazen gevel aan het plein. De foyerruimte tussen de twee zalen heeft grandeur doordat deze reikt van het entreeniveau tot aan het glazen dak. Het gebouw wekt daardoor de indruk veel ruimer te zijn dat het voormalige theater, maar is in feitelijk compacter en efficiënter. Het nieuwe theater is multifunctioneel en maakt op verschillende plekken meervoudig ruimtegebruik mogelijk en levert uitstekende daarzaamheidsprestaties met een EPC van 0.

Parade

Parade

Parade

Parade

Parade

BVO: 10.400 m2

STATUS: competitie

ARCHITECT: Frits van Dongen, Mike Heemrood

PROJECTTEAM: Dermot Horgan, Hyung-Ju Seo

OPDRACHTGEVER: Gemeente Den Bosch

ONTWERPTEAM: Aronsohn, Ingenieursburo Linssen, Peutz, Cie. Assist

RENDERS: FLOOER ART