Oudemanhuispoort

Amsterdam, Nederland

Oudemanhuispoort

In samenwerking met restauratiearchitect 1meter98 en Aronsohn Raadgevende Ingenieurs heeft Frits van Dongen Architecten en Planners de competitie gewonnen voor de restauratie en uitbreiding van de Oudemanhuispoort (OMHP), in opdracht van de Universiteit van Amsterdam. Het ontwerp voor deze opgave gaat terug naar de gebouwstructuur uit 1757, waardoor het zowel de geschiedenis als toekomst van de UvA huisvest als hét academisch centrum van hartje Amsterdam. Het project is momenteel in de ontwerpfase.

Oudemanhuispoort

Oudemanhuispoort

Oudemanhuispoort

MONUMENTALE WAARDEN - Het voormalige Oudemannen- en Vrouwengasthuis, dateert uit de zeventiende eeuw en is in de loop van de eeuwen ingekapseld door de omringende gebouwen. Het is nauwelijks meer herkenbaar als zelfstandige en historische entiteit. In het nieuwe ontwerp wordt ernaar gestreefd de monumentale waarden van het complex beter tot haar recht te laten komen. Dit wordt bereikt door de monumenten vrij te maken van alle aanbouwen. Door de creatie van nieuwe binnentuinen worden de monumenten optimaal zichtbaar. De geschiedenis van de gebouwen wordt benadrukt door de bouwsporen in het zicht te laten: zo zijn bij het carré de verschillende metselwerken, die door de eeuwen heen zijn gebruikt, duidelijk zichtbaar. 

 

Doordat de gevelindeling bij de nieuwbouw klassiek wordt gehouden – dat wil zeggen met plint, middendeel en kroon – sluit het goed aan op de bestaande monumentale bebouwing. De materialisatie sluit aan op de bestaande bouwwerken door het metselwerk met hedendaagse detaillering.

Oudemanhuispoort

Oudemanhuispoort

Oudemanhuispoort

LOGISTIEK - In de voorgestelde interventie wordt binnen het bestaande stedelijk weefsel een nieuwe centrale binnenstraat aangelegd die, als een aorta, de twee grachten met elkaar verbindt. Alle publieke functies zijn hierop aangesloten. De bouwdelen en functies op de eerste verdieping zijn door middel van loopbruggen met elkaar verbonden. Ceremoniële gebeurtenissen worden daardoor direct zichtbaar voor het publiek. Zo vinden de professoren bij oraties bijvoorbeeld hun weg van de togakamer over de loopbrug naar de aula. Dit zorgt voor een levendig schouwspel.

Door slimme plaatsing van trappen en liften wordt het gehele complex integraal toegankelijk gemaakt. De oriëntatie binnen het ensemble wordt helder en duidelijk, doordat alle functies zijn ontsloten vanuit de binnen straat. Deze functies manifesteren zich allen met hun eigen identiteit, waarbij de functie is verbeeld in de architectuur.

BVO: 18.500 m2

STATUS: ontwerpfase

ARCHITECT: Frits van Dongen, Mike Heemrood

PROJECTTEAM: Carolina Chataignier, Iohanna Eberst, Juul Reusen

OPDRACHTGEVER: Universiteit van Amsterdam

ONTWERPTEAM: 1meter98, Aronsohn Constructies, Halmos, ZRI

RENDERS: FLOOR ART