Musis Sacrum

Velperbinnensingel 15, Arnhem

Musis Sacrum

Het Musis Sacrum is gelegen aan het Velperplein en Park Lauwersgracht in Arnhem. Het gebouw stamt uit 1847 en werd gebouwd naar aanleiding van een Nederlands-Duits zangconcours. Nadat er in de naoorlogse jaren zelfs plannen zijn geweest om het gebouw te slopen, heeft het gebouw tussen 2015 en 2017 een grondige renovatie en uitbreiding ondergaan.

 

Van oorsprong kent het Musis Sacrum twee zalen: de Grote Zaal en de Tuinzaal. Enkele jaren later werd daar een derde zaal aan toegevoegd. In het huidige ontwerp bestaat het theatercomplex wederom uit twee concertzalen: een middelgrote zaal in het monumentale pand en de grote Parkzaal in de nieuwbouw met uitzicht op het aangelegen park. Daarnaast zijn er voorzieningen en horeca aanwezig, waardoor het een multifunctioneel complex is geworden.

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

UITBREIDING - De uitbreiding van het theater is vormgegeven door een alzijdig paviljoen in het park, dat het bestaande monument op respectvolle wijze aanvult en het park erachter complementeert en integreert. De grote Parkzaal heeft achter het podium een grote glazen gevel met uitzicht over het Musispark als ‘groen decor’. Deze glazen gevel is volledig te openen ten behoeve van bijvoorbeeld openluchtvoorstellingen.

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

De bestaande bouw en nieuwbouw zijn door een gemeenschappelijke plint met elkaar verbonden. Door de aanwezigheid van zandgrond onder het complex, is ervoor gekozen de diepte in te gaan: veel van het programma kon daardoor in de kelder worden gepositioneerd. De nieuwe kelder is verbonden met het bestaande monumentale gebouw, zodat alle logistiek die nodig is voor beide concertzalen ondergronds plaatsvindt. Ook de installatieruimte en de kleedkamers zijn in de kelder ondergebracht. De kleedkamers worden van daglicht voorzien door een naastgelegen patio.

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

KOSTEN BESPAREND - Door deze manier van bouwen zijn veel kosten bespaard ten gunste van het volume van de nieuwe Parkzaal en de akoestische maatregelen in die zaal. Voor de akoestiek zijn grote panelen aanwezig die zijn opgeslagen in een aparte ruimte en zo nodig door middel van een rails tegen de wand van de zaal kunnen worden geplaatst. De akoestiek van de zaal kan daardoor worden aangepast aan de omstandigheden. Hierdoor is het mogelijk een divers pallet aan muziekstijlen ten gehore te brengen, van symfonische muziek tot popmuziek en alles daartussenin.

Musis Sacrum

Musis Sacrum

Musis Sacrum

BVO: 9.827 m2

STATUS: voltooid

ARCHITECT: Frits van Dongen, Patrick Koschuch

PROJECTTEAM: Ralph van Mameren, Elisabetta Bono, Rui Duarte, Hesh Fekry, Maikel Super, Casper de Heer, Klaas Sluijs, Olga Moreno

OPDRACHTGEVER: Gemeente Arnhem

ONTWERPTEAM: Theateradvies, Peutz, Nelissen Ingenieursbureau, Aronsohn Constructies

AANNEMER: Mertens Bouwbedrijf, Weert & Homij

FOTO'S: Bart van Hoek

© van Dongen-Koschuch