Ireland House Japan

Tokyo, Japan

Ireland House Japan

In samenwerking met ODKMARCHITECTS uit Ierland is voor een internationale competitie het Ireland House ontworpen voor de Ierse ambassade in Japan. De ambassade is gesitueerd in een klein en besloten gebied in het hart van de stadsregio Shinjuku in Tokyo. De uitdaging bij deze opgave was om een uitgebreid programma in te passen binnen een beperkt bouwplot, waarbij de omgeving voornamelijk werd gevuld met laagbouw. Om dit te bereiken is ervoor gekozen niet de hoogte, maar juist de diepte in te gaan.

Ireland House Japan

Ireland House Japan

Ireland House Japan

RELATIE BINNEN-BUITEN - Het ontwerp is verticaal georiënteerd, met meerdere niveau’s. Om toch een directe relatie met de buitenruimte te hebben over alle bouwlagen, is ervoor gekozen in het midden van het bouwplot een relatief diepe patio te maken. Hierdoor is er een optimale daglichttoetreding, ook in de kantoorruimtes die beneden het maaiveld, op een lager niveau, gesitueerd zijn. Deze diepgelegen patio vormt tevens de eigen buitenruimte van de medewerkers van de ambassade; voor het publiek is deze unieke buitenruimte wel zichtbaar en zorgt voor een visuele verbinding met het nabijgelegen park. 

 

Op de begane grond is een publiek terras aanwezig, dat met een groen begroeide trap, als een soort groene waterval, verbonden is met de evenementenruimte. De publieke ruimtes zijn gesitueerd direct boven en onder het maaiveld. De ambassadeurswoning en het gastenverblijf zijn daarboven verheven. Voor beide verblijven zijn eigen buitenruimten gecreëerd door het bouwvolume terug te laten wijken. Deze buitenruimtes zijn in het gevelgrid meegenomen.

Ireland House Japan

Ireland House Japan

Ireland House Japan

Ireland House Japan

Ireland House Japan

CONSTRUCTIE EN GEVEL - De constructie van het Ireland House is zoveel mogelijk uit hout opgebouwd en heeft een betonnen kelderbak. Deze kelderbak staat op rubberblokken. Door deze combinatie is het een aardbevingsbestendig en duurzaam gebouw. Architectuur volgt daarbij functionaliteit: in de kelder is het beton goed zichtbaar; in de bovenbouw en geveluitwerking is de houtbouw sfeer- en beeld bepalend. Het gevelritme reflecteert de mate van privacy van de ruimtes erachter; waar de publieke ruimtes een meer transparant karakter hebben, kennen de privéruimte een zeer korte hart-op-hart-afstand van de gevelelementen.

Ireland House Japan

BVO: 3.00 m2

STATUS: competitie

ARCHITECT: Frits van Dongen, Mike Heemrood

PROJECTTEAM: Dermot Horgan, Hyung-Ju Seo

OPDRACHTGEVER: Ierse ambassade Japan

SAMENWERKING: ODKMARCHITECTS Dublin

RENDERS: FLOOER ART