Hanam

Seoul, Zuid Korea

Hanam

Voor Shinsagae E&C Ltd. is dit compacte bouwblok met een diversiteit aan woningtypologieën ontworpen. Het gebouw is direct verbonden met het naastgelegen park en beschikt over 408 appartementen, commerciële ruimten, publieksfaciliteiten en 389 parkeerplaatsen. Het project is in ontwikkeling en de verwachte datum van oplevering is medio 2020.

 

Het project is gelegen in Hanam, in de periferie van Seoul. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan functies en faciliteiten: er is een groot winkelcentrum, woningbouw, een park en natuurlijk de Han-rivier. Het project goed positioneren binnen deze unieke en uiteenlopende context, is de uitdaging van dit project geweest.

hanam

hanam

hanam

INCLUSIEF WONEN - Het complex in Hanam is ontworpen om ‘inclusief’ te kunnen wonen. Dat wil zeggen dat wonen, werken, bijeenkomen en recreëren samenkomen op één plek. Deze verschillende functies zijn verspreid over het gebouw, waarbij er juist niet gekozen is om het complex in clusters in te delen. Een werkruimte kan hierdoor dicht bij een woning gelegen zijn, waardoor er een directe relatie tussen de verschillende functies mogelijk is voor de bewoners.

 

Daarnaast is er gekozen voor een grote diversiteit aan woningtypologieën. Zo zijn er kleine studio’s, maar ook ruimere appartementen en drive-in woningen. Bovendien is bij alle woningen extra hoogte aangebracht, waardoor er gemakkelijk een tussenverdieping gemaakt kan worden. Hierdoor kunnen de woningen ingedeeld worden in loft-achtige ruimtes. Bij de grotere appartementen zorgt de extra hoogte voor een juiste balans tussen woonoppervlakte en hoogte.

hanam

hanam

hanam

hanam

hanam

hanam

hanam

hanam

CONTEXT - Door het gebouw aan twee zijden te openen en daarmee toegang tot de binnenhof te verlenen, sluit het visueel en fysiek aan op het aangrenzende park. Aan de ene zijde loopt de bewoner of bezoeker geleidelijk omhoog richting het binnenhof, aan de andere zijde opent het gebouw zich met een mooi uitzicht op het park met daarboven een grote brugconstructie met speciaal daarvoor ontworpen woningtypologieën erin. Deze constructie is visueel sterk aanwezig en draagt bij aan een optimale beleving van het gebouw binnen haar context.

 

Voor een optimale bezonning van het complex is er een uitsparing aanwezig in de langsgevel. Hierdoor dringt het zonlicht tot diep in de binnenhof door. De binnenhof is uitstekend geschikt als gemeenschapsruimte en stimuleert de sociale interactie tussen de bewoners. Het is bij uitstek de plek om te ontmoeten, te spelen en te ontspannen. In de binnenhof, onder de brugconstructie, is een moderne interpretatie van een Koreaanse villa geplaatst. Dit is het gemeenschapsgebouw voor de bewoners. De binnenhof is hierdoor dé plaats om te ontmoeten, zowel voor de bevolking als voor het heden en het verleden.

hanam

hanam

hanam

Hanam under construction

BVO: 38.600 m2

STATUS: in uitvoering

ARCHITECT: Frits van Dongen, Patrick Koschuch

PROJECTTEAM: Hyung-Ju Seo, Rui Duarte, Maurizio Brambilla

OPDRACHTGEVER: Shinsagae E&C Ltd.

SAMENWERKING: Tomoon 

 

© van Dongen-Koschuch