Amstelkwartier

Amsterdam, Nederland
bvo 14.800m2      

Amstelkwartier

In samenwerking met COD - Development Pioneers werd CLIFF voor een competitie als iconisch ijkpunt van het Amstelkwartier ontworpen. Het gebouw rijst boven de Amstel uit in een ranke en scherpe toren met glooiende groene buitenruimten richting het park aan de achterzijde. Het ontwerp verwijst daarmee naar de karakteristieke kliffen van Dover.

 

Zon, wind en water zijn bepalend geweest in het ontwerp van CLIFF. Intelligente 3D-rekensoftware heeft voor een optimale zon- en windoriëntatie gezorgd van de terrassen, waarbij de overstekken en gevels zijn geïntegreerd met PV. Ook de vorm van het gebouw maakt optimaal gebruik van de natuurlijke elementen, waardoor het een energieleverend gebouw is. Door modulair en flexibel te bouwen, met toepassing van zoveel mogelijk hout als hernieuwbaar bouwmateriaal, is een toekomstbestendig antwoord gegeven op de veranderde vraag van bouwen, wonen en mobiliteit. De functie van de verschillende ruimten kan in de toekomst eenvoudig worden aangepast aan de dan geldende behoeften.

Amstelkwartier

Amstelkwartier

De locatie van CLIFF is uniek: aan het water met een prachtig uitzicht over de Amstel. Door de horizontale ordening van het gebouw ontstaat een panoramisch uitzicht dat zich uitstekend leent voor de plaatsing van studio’s aan de waterzijde. Aan de achterzijde bieden de overstekken met veel groen beschutting en privacy. Dit biedt de mogelijkheid om sfeervolle appartementen met  buitenruimten te creëren. Vanuit deze buitenruimten kijken de bewoners uit over het aangelegen park en lijkt de drukte van de stad ver weg.

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Amstelkwartier

CLIFF is niet alleen een ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ (BENG), maar zelfs een energieleverend gebouw. De energiebehoefte van het gebouw is gereduceerd door de gevel een hoge isolatiewaarde te geven en het glasoppervlak te optimaliseren op daglichttoetreding en uitzicht versus energieverlies. Daarbij zorgen de grote, met PV-cellen geïntegreerde overstekken ervoor dat het dakoppervlak is vervijfvoudigd, ten gunste van de winst van zonne-energie; vanaf het maaiveld is dit echter niet zichtbaar.

 

De optimalisatie van de zon- en windoriëntatie is tot stand gekomen met behulp van intelligente 3D-rekensoftware in samenwerking met OMRT. Hierbij zijn verschillende parameters ingevoerd, zoals de positie en de grote van de overstekken, de positie van de zonnecellen en de open/gesloten-verhouding van de gevel. Door gewichten aan deze parameters te koppelen, is uiteindelijk de huidige vorm van het gebouw ontstaan. Ook wat betreft bouwmethodiek is CLIFF een duurzaam gebouw. Hiervoor is samengewerkt met Pieters Bouwtechniek. De draagstructuur bevat zoveel mogelijk hout en zo min mogelijk beton. De grote hoeveelheid hout draagt bij aan de opslag van CO2; bovendien is het een hernieuwbaar (bio-based) materiaal en hoeft het niet te worden afgewerkt.

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Amstelkwartier

Door de gekozen bouwmethodiek is CLIFF niet alleen duurzaam te bouwen, maar ook toekomstbestendig. Het gebouw kent een grote mate van programmatische flexibiliteit, zowel horizontaal als verticaal. Horizontaal zijn de verdiepingen flexibel in te delen doordat er geen dragende woningscheidende wanden aanwezig zijn; verticaal zijn de vloerdelen eenvoudig te demonteren, zodat woningen gemakkelijk te combineren zijn tot bijvoorbeeld maisonnettewoningen. Deze verticale flexibiliteit is voortgezet tot en met de begane grond en de onder het maaiveld gelegen parkeergarage. Dit betekent dat bij gewijzigde vraag naar parkeergelegenheid de parkeergarage eenvoudig bij de commerciële ruimte betrokken kan worden. Doordat de vloerdelen eenvoudig kunnen worden verwijderd, komt hier voldoende daglicht binnen en zijn er uiteenlopende mogelijkheden voor verschillende doeleinden, waaronder ook recreatie zoals een indoor klimhal.

Amstelkwartier

Amstelkwartier